Častni križ za življenjsko delo

Častni križ za življenjsko delo,
priznanje svetovne zveze športnih pedagogov FIEP (2014)

Prejemnik priznanja: Prof. dr. Janko Strel, upokojeni, redni profesor na Fakulteti za šport
Predlagatelj: Zveza društev športnih pedagogov Slovenije

 

Prof. dr. Janko Strel se je po treh letih poučevanja na srednji šoli zaposlil na današnji Fakulteti za šport, kjer je postal redni profesor za področje pedagogike in didaktike športa, dva mandata pa je bil tudi dekan. Ves čas do upokojitve je razvijal predmetni področji didaktike športne vzgoje ter telesnega in gibalnega razvoja otrok in mladine. Predaval je na številnih tujih fakultetah tako na dodiplomskem kot doktorskem študiju. Pod njegovim vodstvom je diplomiralo več kot 100 študentov, bil je mentor 16 magistrantom in 8 doktorantom.
Vodil je številne slovenske raziskovalne projekte ter sodeloval v različnih mednarodnih raziskovalnih skupinah, bil je član znanstvenih svetov različnih kongresov ter je član uredniških odborov domačih in tujih revij. Njegova bibliografija obsega več kot 870 enot, med katerimi izstopajo številni učbeniki, znanstvene in strokovne monografije ter znanstveni članki.
Njegovi najpomembnejši raziskovalni deli sta vzpostavitev sistema Športnovzgojni karton, ki mu je posvetil večino svojega štiridesetletnega raziskovalnega in strokovnega dela, in presečna študija ARTOS, v okviru katere od leta 1970 Fakulteta za šport spremlja trende sprememb v življenjskih slogih slovenske šolajoče populacije. Raziskovalne izsledke je uspel učinkovito implementirati v praksi, saj je s svojo znanstveno avtoriteto in politično močjo uspel zagotoviti zavidljiv položaj športne vzgoje v Sloveniji: povečati število ur v šolskem sistemu, vpeljati dodatne programe, izboljšati normative o številu učencev v vadbeni skupini in izboljšati učno okolje z gradnjo več kot 100 športnih dvoran.
Del delovnega časa je delal tudi na ministrstvu, odgovornem za šport kot državni sekretar. V tem času je pravno uredil šport v Sloveniji, saj je s kolegi pripravil prvi nacionalni program športa, še vedno veljavni Zakon o športu ter vpeljal številne projekte, med katerimi izstopajo predvsem tisti, ki so namenjeni športu otrok in mladine in gradnji ter posodobitvi športnih objektov.
Dolga leta je deloval kot član oziroma predsednik Zveze društev športnih pedagogov Jugoslavije, hkrati pa je vodil tudi Zvezo društev športnih pedagogov Slovenije. Vse do upokojitve pred dvema letoma je bil predstavnik najprej Jugoslavije, nato pa Slovenije v FIEP-u - svetovnem združenju športnih pedagogov. Še danes je član izvršilnega odbora Zveze društev športnih pedagogov Slovenije.
S svojim raziskovalnim, pedagoškim in strokovnim delom je močno zaznamoval šport v Sloveniji, posebej še področje športne vzgoje, zato mu je letos svetovna zveza športnih pedagogov podelila svoje najvišje priznanje - častni križ za življenjsko delo. V imenu predsednika FIEP-a Evrope mu je priznanje podelila njegova namestnica prof. dr. Dana Masarykova.

Marjan Plavčak,
Predsednik ZDŠPS

Iskanje

Kontakt

Zveza društev športnih pedagogov Slovenije 
Cesta v mestni log 46
1000 Ljubljana
SLOVENIJA

GSM:   041 413 322
URL:   www.zdsps.si
e-mail:   Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.  

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem brskanja po tej strani, brez spremembe pri nastavitvah vaših piškotkov, se strinjate z našimi pravili uporabe piškotkov. Zakonodaja lastnikom spletnih strani nalaga, da morajo svoje obiskovalce informirati o piškotkih, ki jih uporablja njihova spletna stran, za uporabo piškotkov pa potrebujejo privoljenje vsakega obiskovalca. Pravila za piškotke..

  Sprejmete piškotke iz te spletne strani?
EU Cookie Directive