• 1
  • 2
  • 3

Predlog postopka pridobivanja licenc

PREDLOG Postopka pridobivanja licenc pedagoških delavcev z ustrezno izobrazbo za delo na področju smučanja v sezoni 2012/13

Dne 18. decembra 2012 se je na Ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport – Direktorat za predšolsko vzgojo in osnovno šolstvo sešla delovna skupina v sestavi predstavnikov MIZKŠ – direktorata za predšolsko vzgojo in osnovno šolstvo (g. Alan Kofol), MIZKŠ – direktorata za šport (g. Igor Kogoj) MNZ (g. Boris Grilc in g. Alojz Sladič),

Združenja ravnateljev in ravnateljic osnovnega in glasbenega šolstva Slovenije (g. Milan Rejc) Ministrstva za promet - Direktorat za železnice in žičnice (g. Gorazd Bedrač), inšpektor za žičniške naprave in smučišča v PIRS (g. Samo Tofant), Združenja slovenskih žičničarjev GIZ (Danilo Brecelj) in Smučarske zveze Slovenije (g. Janez Dekleva in g. Ivan Gruden).

Uvodoma je bilo poudarjeno, da mora na podlagi Zakona o varnosti na smučiščih (ZVsmuč) strokovni delavec za delo na področju športa imeti ustrezno izobrazbo ali usposobljenost in licenco. Pri tem moramo poudariti, da ZVsmuč enači vse aktivnosti na smučišču. Kar pomeni, da vse kar bo v nadaljevanju napisano za alpsko smučanje velja tudi za deskanje na snegu. V zadnjih letih se pri učenju smučanja v okviru šolskih smučarskih dejavnosti srečujemo z določenimi težavami pedagoških delavcev, ki imajo ustrezno izobrazbo.

Iz tega razloga poskušamo v okviru Združenja učiteljev in trenerjev smučanja (ZUTS) Slovenije za obdobje do dopolnitve obstoječega Zakona poiskati možnost postopka pridobivanja licenc profesorjev športne vzgoje, učiteljev športne vzgoje in profesorjev razrednega pouka za delo na področju alpskega smučanja. Naš temeljni namen je omogočiti pridobitev licenc profesorjem športne vzgoje, učiteljem športne vzgoje in profesorjem razrednega pouka na področju alpskega smučanja, da bo v času do ustreznih dopolnitev obstoječe zakonodaje, zadoščeno zakonskim normativom, ki jih v Zakon o varnosti na smučiščih (ZVSmuč - Ur. l. RS št. 110/02, 98/05, 17/08 in 52/08) med drugim opredeljuje v členu 23. točka 4. čl. ZVSmuč z naslednjim besedilom: Strokovni delavec v športu je oseba, ki ima po predpisih o športu ustrezno izobrazbo oziroma ustrezno usposobljenost in licenco za poučevanje smučanja (v nadaljevanju: strokovni delavec). Na podlagi pridobljenih licenc bodo zgoraj omenjeni pedagoški delavci v okviru osnovnih in srednjih šol lahko nemoteno vodili vzgojno-izobraževalni proces na naših smučiščih (zimska šola v naravi, zimski športni dnevi...).

Po pooblastilu Olimpijskega komiteja Slovenije je na področju smučanja v Sloveniji za licenciranje strokovnih kadrov odgovoren in pooblaščen ZUTS Slovenije, izvajalci le tega pa so lahko tudi osnovne organizacije ZUTS Slovenije (smučarska društva, klubi, ki so člani ZUTS Slovenije) ter Fakulteta za šport – v okviru permanentnega izobraževanja športnih pedagogov.

1. POGOJI ZA PRIDOBITEV LICENCE ZA UČENJE SMUČANJA V OKVIRU OSNOVNIH IN SREDNJIH ŠOL (brez opravljenega licenčnega seminarja na podlagi izpolnjene vloge):

  • Pridobljena izobrazba (profesor športne vzgoje, učitelj športne vzgoje ali profesor razrednega pouka, ki ima strokovno usposobljenost s področja alpskega smučanja),
  • Pridobljena strokovna usposobljenost s področja alpskega smučanja (profesor ali učitelj vseh ostalih predmetov oziroma strokovni delavec na šoli).
  • Redna zaposlitev v osnovni ali srednji šoli, ki predlaga pridobitev licence.

2. POGOJI ZA PRISTOP NA LICENČNI SEMINAR ZA PRIDOBITEV LICENCE ZA UČENJE SMUČANJA V OKVIRU OSNOVNIH IN SREDNJIH ŠOL:

  • Pridobljena izobrazba (profesor razrednega pouka ali predmetni učitelj razrednega pouka, ki ima opravljen modul s področja alpskega smučanja).

3. POTRJEVANJE LICENC.

Vsaka tri leta mora izvajalec učenja alpskega smučanja potrditi pridobljeno licenco. Licenca se potrdi z udeležbo na licenčnem seminarju, na katerem učitelj obnovi in nadgradi metodično in didaktično znanje s področja alpskega smučanja. Licenčni seminarji, ki veljajo za potrditev licenc so: licenčni seminar osnovne organizacije ZUTS, licenčni seminar v okviru permanentnega izobraževanja, licenčni seminar v okviru študijskih skupin.

Licenčni seminarji v okviru zgoraj navedenega bodo potekala skladno s postavljenimi normativi in pravilniki, izvajali pa jih bodo lahko licencirani učitelji ustreznega področja in uveljavljeni strokovni delavci določenih področij, ki se dotikajo vsebin izobraževanja strokovnih smučarskih kadrov. Ti bodo za izvedbo licenčnih seminarjev morali izpolnjevati naslednje pogoje:

    • Minimalna pedagoško – androgoška izobrazba 7. stopnje in
    • strokovna usposobljenost učitelj alpskega smučanja 3. stopnje in potrjena licenca za tekočo sezono.

Licenca za poučevanje bo veljala samo za izvedbo dela učnega načrta osnovne in srednje šole, ki se nanaša na neposredno izpeljavo na smučišču. Licenca bo veljala samo do konca smučarske sezone 2014/15 (časovno omejena in bo veljala do 31. marca 2015).

Odgovorna oseba šole pošlje zahtevane podatke, ki so navedeni v zato namenjenem obrazcu na Smučarska zveza Slovenije, ZUTS Slovenije, Podutiška cesta 146, 1000 LJUBLJANA. Prav tako bo ob vlogi za podelitev potrebno licence napisati točne podatke predlagatelja (šole) za izstavitev računa. Cena podeljene licence (ene) je 15,00 EUR.

Prijave na vsakega izmed zgoraj navedenih seminarjev bodo mogoče na podlagi razpisa, ki bo teden dni pred začetkom seminarja objavljen na spletnih straneh ZUTS Slovenije (www.zuts.si) in Fakultete za šport (www.fsp.uni-lj.si )

V zvezi s podrobnejšimi informacijami glede omenjene problematike smo vam na razpolago vsak dan v pisarni ZUTS Slovenije oziroma preko e-mail naslova Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. ali telefonske številke 031/308 176 (Ivan Gruden).

S spoštovanjem in lep pozdrav.

dr. Blaž Lešnik, predsednik ZUTS Slovenije v Ljubljani, 31.12.2012

Naložite članek v obliki PDF.

 

Iskanje

Kontakt

Zveza društev športnih pedagogov Slovenije 
Cesta v mestni log 46
1000 Ljubljana
SLOVENIJA

GSM:   041 413 322
URL:   www.zdsps.si
e-mail:   Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.  

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem brskanja po tej strani, brez spremembe pri nastavitvah vaših piškotkov, se strinjate z našimi pravili uporabe piškotkov. Zakonodaja lastnikom spletnih strani nalaga, da morajo svoje obiskovalce informirati o piškotkih, ki jih uporablja njihova spletna stran, za uporabo piškotkov pa potrebujejo privoljenje vsakega obiskovalca. Pravila za piškotke..

  Sprejmete piškotke iz te spletne strani?
EU Cookie Directive